Bones pràctiques de seguretat informàtica.

A causa de l’intent d’accés no autoritzat a les dades del GESTIB :

La Conselleria d’Educació i Universitats denuncia l’intent d’accés al Gestib per part de persones alienes davant la Policia Nacional

Per aquest motiu, és necessari recordar una sèrie de bones pràctiques per protegir les dades personals d’accessos de tercers no autoritzats:

  • Les sessions d’administrador de les màquines només les pot utilitzar personal autoritzat (equip directiu o coordinador/coordinadora TIC) per tasques imprescindibles i el menys possible. 
  • És preferible no guardar les contrasenyes als navegadors, ja que els programes malintencionats poden accedir a elles sense la necessitat de què l’usuari les utilitzi.
  • És important canviar les contrasenyes a periodicitat, així com no introduir contrasenyes que siguin fàcils d’esbrinar (dates d’aniversari personals o familiars, noms de persones properes, números de telèfon,..). Cal recalcar la utilització de contrasenyes segures, que contenguin lletres majúscules, minúscules, números i símbols, a més de tenir una contrasenya diferent per cada compte.
  • És important tenir un antivirus instal·lat  a les màquines, no només a les del centre sinó també a les personals que s’utilitzin per tasques laborals (com per exemple accessos al GESTIB des de casa). Aquests antivirus s’han de mantenir actualitzats (els sistemes operatius també) i s’han de fer anàlisi periòdica, preferiblement una vegada a la setmana.
  • Als ordinadors de centre és preferible que com a mínim una vegada a l’inici de curs es restaurin tots els ordinadors de centre. El que implica restaurar valors d’inici, els podeu trobar les imatges a la nostra pàgina web.
  • S’ha d’anar amb compte amb la instal·lació de programari, no s’han de realitzar instal·lacions de programari que no siguin de fonts conegudes i fiables, així com revisar amb molta cura i atenció el procés d’instal·lació. Cal desconfiar de totes les aplicacions gratuïtes. Recomanem revisar les orientacions sobre l’ús aplicacions publicades per INTEF (Intef.es).
  • És important revisar tots els correus així com les pàgines web d’accés per assegurar-nos que són les originals i amb protocols segurs (HTTPS) abans d’introduir les dades d’accés.
  • No s’han de realitzar accessos a contingut sensible des de dispositius portàtils o telèfons mòbils connectat a xarxes wifi públiques.
  • És important analitzar amb l’antivirus les memòries externes que hagin estat connectades a altres equips.

Us deixem per a més informació la web del INCIBE (Institut nacional de ciberseguretat) www.incibe.es

Per a més informació podeu contactar amb nosaltres.