Guia Redols i Formulari de Sol·licitud/Avaries

Introducció

REDOLS té com a base el projecte NODES del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Per implementar Redols s’utilitza la mateixa plantilla de Nodes, així com alguna de les seves funcionalitats més destacades (reserva d’aules, giny fitxa identificació del centre, giny grup classe…).

Està construït sobre WordPress, el sistema de publicació de continguts més utilitzat del món, que destaca per la seva facilitat d’ús. Incorpora una xarxa social privada basada en l’extensió BuddyPress.

REDOLS és un servei de la Conselleria d’Educació i Universitat (Servei de Tecnologies de la Informació a l’Educació) que proporciona un lloc web amb funcionalitats avançades als centres educatius de les Illes Balears. Es tracta d’una nova proposta de web de centre destinada a substituir el projecte basat en Joomla que fins ara s’oferia als centres.

  • Allotjament: El servei està allotjat al centre de procés de dades del Govern de les Illes Balears, que garanteix programari actualitzat, còpies de seguretat diàries, alta disponibilitat i suport personalitzat. El centre educatiu no ha de dur a terme cap tasca tècnica de manteniment.
  • Molt flexible: REDOLS permet presentar la informació de manera molt flexible. Hi ha múltiples combinacions per mostrar els articles amb la mida i l’ordre que necessiteu. Amb barra de ginys lateral dreta, esquerra, totes dues o sense cap barra.
  • Xarxa social: El servei inclou un entorn segur i controlat que permet als alumnes aprendre què és una xarxa social i com fer-ne un bon ús. Un espai transversal on compartir aficions, interessos i projectes…
  • Usuaris: Podran autenticar-se en el servei REDOLS d’un determinat centre tots els usuaris corporatius que estan adscrits a aquest centre (professors, alumnes, pares i personal no docent). A cada usuari se li assigna un ROL que li permetrà fer les tasques adients.
  • Utilitats: Redols ens proporciona d’altres utilitats com ara:
  • Calendaris de Google: L’extensió Simple Calendar, que permet visualitzar els vostres calendaris Google de manera òptima. Una bona eina que pot servir com a agenda d’aula. Ginys de NODES: S’han inclòs diversos ginys que ha desenvolupat NODES pensant en els centres educatius. En concret, un giny per identificar el centre i un giny de grup classe. Sistema de reserves: un programari de sistema de reserves d’aules i recursos. Els docents poden veure la disponibilitat d’aules i recursos compartits i fer una reserva de manera autònoma.
  • Disseny adaptatiu: Redols es visualitza correctament en tota classe de pantalles i dispositius mòbils
  • Hi ha disponible una pàgina de proves https://redols.caib.es/c07000000. Podeu autentificar-vos mitjançant l’usuari corporatiu de CAIB i fer totes les proves que desitgeu. El rol que tindreu a aquesta pàgina serà el d’”Editor”. Aquesta pàgina es clonarà periòdicament amb la configuració inicial.

Canviar Aparença

Per canviar l’aparença del lloc, un cop autentificat amb el vostre usuari i només en el cas que disposeu del rol d’Editor, en el menú superior, feu clic a Personalitza.

Gr01.jpg
  • Capçalera: nom del centre
  • Descripció/Lema: podeu canviar la mida per adaptar el text. Imatge de capçalera o carrusel Graella d’icones.
  • Identificació del centre: genera una fitxa amb la informació del centre. Mitjançant un giny, es pot inserir aquesta fitxa a la barra lateral o al peu.
  • Pàgina d’inici: trieu la distribució de la portada de la pàgina, nombre de files, columnes, articles…
  • Colors: trieu la combinació de colors més adients al vostre centre.
  • Ginys Portada (Barra esquerra): afegiu o traieu ginys de la pàgina principal.
  • Ginys Peu: afegiu o traieu ginys del peu la pàgina principal.

Com canviar El nom i el lema del nostre lloc web?

Com definir una foto de capçalera i la graella d’enllaços?

Com definir i canviar la distribució de la portada?

Publicar articles o entrades

Els elements que poden ajudar-vos a establir la vostra estructura de continguts són els articles i les pàgines.

  • En aquest apartat s’explica com publicar articles (també se solen anomenar, notícies o entrades) :
  • En principi, estan pensats pels esdeveniments (sortides, xerrades, celebracions, avisos, premis, etc.).
  • Els articles incorporen informació sobre l’autor/a i la data.
  • Es poden classificar utilitzant Categories i Etiquetes.
  • Es poden mostrar algunes entrades juntes si tenen la mateixa categoria en el que es denomina Pàgina de categoria.
  • Es poden mostrar algunes entrades juntes si tenen una mateixa etiqueta en el que es denomina Pàgina d’etiqueta.
  • Els articles no es poden relacionar jeràrquicament.

Categories

  • Permeten classificar els articles (notícies) en conceptes generals (ESO, Batxillerat, Cicles, etc). Normalment aquests grups generals tenen moltes entrades.
  • Un article pot ser classificat en una o més categories.
  • Es poden mostrar algunes entrades juntes si tenen una mateixa categoria en el que es denomina Pàgina de categoria.

Etiquetes

  • Permeten caracteritzar els articles en conceptes més concrets, específics (Audiovisuals, Sortides, Viatge d’estudis, etc.)
  • Un article pot ser classificat amb una o més etiquetes.
  • Es poden mostrar varies entrades juntes si tenen una mateixa etiqueta en el que es denomina Pàgina d’etiqueta.

En què es diferencien una pàgina i un article?

Com crear un article?

Com crear un blog?

Crear pàgines

  • La pàgina està pensada per mostrar contingut que no canvia gaire (Història del centre, Instal·lacions, etc.) i/o contingut jerarquitzat.
  • No mostra informació sobre la data ni l’autor/a.
  • No es poden classificar fent servir Etiquetes ni Categories.
  • Permet establir una jerarquia de pàgines. Dins d’una pàgina mare, es poden mostrar enllaços a subpàgines de manera automàtica definint com atribut de la pàgina una plantilla de tipus Barra esquerra (Subpàgines).

Crear menús de navegació

Els menús a WordPress estan formats per pàgines, pàgines de categoria i enllaços. Per afegir un element nou al menú, cal haver creat la pàgina o categoria primer i després afegir-les al menú. Cal tenir en compte que, ni pàgines ni categories s’afegeixen de forma automàtica als menús, donat que no sempre interessa que una pàgina o categoria hi aparegui.

Per editar un menú:

  1. Accediu a l’apartat Aparença | Menús.
  2. Feu clic dins del bloc Pàgines, Enllaços o Categories al contingut que vulgueu vol incorporar al menú superior i feu clic sobre el botó Afegeix al menú:

La maqueta, els títols del primer nivell s’han especificat amb lletres majúscules. La resta d’ítems conserven el nom del contingut al qual fan referència.

  1. Al final de la pàgina, a l’apartat Paràmetres del menú heu de marcar l’opció Main menú per tal que el menú aparegui.
  2. Finalment, feu clic sobre el botó Desa els canvis.

Afegir Ginys (widgets)

Un cop editada la capçalera, creades o editades les pàgines i categories del lloc web, també es poden afegir ginys personalitzats que donaran més personalitat a la pàgina del centre.

Un giny és una petita aplicació o eina virtual interactiva que ofereix serveis diversos per tal d’accedir d’una manera senzilla i visual a funcions que s’usen habitualment, com per exemple: mapes, notícies, rellotges, calendaris, i moltes més.

Així doncs, podeu crear ginys de calendari, amb menús, categories… i definir si voleu que apareguin a la portada del lloc o bé a categories o pàgines concretes.

Xarxa social – BuddyPress

Redols incorpora l’extensió BuddyPress que permet implementar una xarxa social amb el control, la privacitat i la seguretat necessària. La xarxa està formada bàsicament pel Mur general i els redols o grups.

Exemples de redols reals: Professorat, Videojocs, Club de lectura, Notícies sobre la natura, Comissió TAC, Tutoria sobre RRR (Reducció, Reciclatge, Reutilització), Cinema, Papiroflèxia, Grup-classe d’ESO 1D, Tutoria educació emocional, Música, Fotografia, Grup-classe ESO 2A, Grup-classe ESO 1A, Intercanvi de llibres, Reptes del laberint, Futbol, Mondo internet, Dibuix, Goma eva (treballs manuals)

Transversal

La xarxa permet una veritable comunicació transversal entre l’alumnat de diferents classes, cursos i nivells, agrupant-se atenent a projectes, aficions i interessos.

Eina de tutoria

Es pot crear un redol o grup per cada tema de tutoria que es vulgui tractar en profunditat durant un trimestre o tot el curs. Els mateixos alumnes poden ser els encarregats de gestionar i mantenir el redol, afegint-hi contingut cada setmana i obrint converses de reflexió. Si el redol és públic, tot el que es publica es replica al mur general, de manera que tot el centre pot veure l’activitat que s’està fent en aquella tutoria.

Intranet pel professorat

Simplement amb la creació d’un grup o redol, el professorat pot disposar d’un espai privat on iniciar converses (Mur), desenvolupar temes en profunditat (Fòrums) i compartir documents (Docs). Els Redols permeten diferents tipus de subscripció. D’aquesta manera, el docent pot triar, segons la subscripció, el flux d’informació que vol rebre.

Vídeos





Documents

Redols incorpora un gestor documental que pot centralitzar gran part dels documents del centre.

El gestor de documents de Redols pot centralitzar una gran part dels documents del centre (tota la part didàctica, recursos, actes) però no reuneix els mecanismes de seguretat per a garantir tots els nivells de protecció segons la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Eviteu incloure documents amb dades personals sensibles com ara informes psicopedagògics, expedients disciplinaris, impagaments…

Reserves

S’incorpora una extensió programada per la Generalitat de Catalunya per tal de gestionar els espais compartits del centre educatiu (aules d’informàtica, saló d’actes…)

Barra de menú sempre visible a la part superior

Com podem configurar REDOLS perquè la barra de menú sempre sigui visible a la part superior de la nostra web? (tal com ho ha configurat http://iessoller.com)

Afegir un GINY tipus html personalitzat

A l’element Portada (Barra dreta) o a l’element Portada (Barra Esquerra) (segons tengueu la vostra web configurada) afegir un giny tipus html personalitzat.

Copiar el text següent

Deixar en blanc l’apartat títol i a l’apartat contingut copiar el text següent:

<script src="https://educaciodigital.cat/portal/menu-nodes.js"></script>

Ús avançat

Just davant de l’etiqueta “script” que carrega el codi podeu afegir-hi un altre script on es defineixi un objecte anomenat NODES_MENU_SETTINGS. Aquest objecte permet ajustar determinades variables de funcionament de l’script:

CapturaGINY.png

Per exemple, per fer que el menú aparegui amb lletra més gran, sense convertir text a majúscula i amb barres separadores de color blau, caldria posar aquest codi dins del giny HTML:

<script>
NODES_MENU_SETTINGS = {
  fontSize: "1em",
  textTransform: "none",
  submenuTextTransform: "uppercase",
  menuSeparator: "2px solid blue"
}
</script>
<script src="https://educaciodigital.cat/portal/menu-nodes.js"></script>

IMPORTANT: Observeu que hi ha dos conjunts d’etiquetes “script”, una per a la configuració especial i l’altra per cridar el codi.